Saturday, March 12, 2016

In the Heart of the Sea - Denizin Kalbinde (2015)


Dev beyaz bir balina 1820 yılında balina avlayan bir geminin batmasına sebep olur. Sonraki yıllarda bu olay Herman Melville tarafından Moby Dick isimli dünya klasiği romana konu olur. Denizin Kalbinde filminde roman uyarlaması gibi değil, Herman Melville konuyu araştırırken, olayın canlı şahitlerinden birinden dinlemektedir.

Balina yağının çok kıymetli olduğu yıllarda, Green Peace daha palazlanmamışken, İngiliz denizciler dünyanın dört bir yanında balina avlamaktadır. Tipik emperyal tavırları ile dünyanın bütün kaynaklarını ve varlıklarını kendileri için kullanmakta yine tereddüt etmemektedirler.

Kaptanlığı fazlasıyla hakettiğini düşünen, hatta daha önce bu konuda söz alan kahramanımız Owen Chase, hamile eşini bırakarak balina avına çıkar. Üstelik kaptanlık, bu konuda yetkinliği ve tecrübesi olmayan, ancak denizcilik şirketinin kurucusunun oğlu olan George Pollard'a verilmiştir. Doğal olarak arada ciddi bir sürtüşme ve güç savaşı beklentisi oluşuyor.

Bütün görsel güzellikler ve çekim harikalarına rağmen, maalesef filmde akıcılık ve çekicilik vasatın üstüne çıkamıyor. Oysa BBC yapımı Kaptan Onedin* bize bir tek gemi, fırtına göstermeden ekrana bağlamamış mıydı? Filmde asıl konu değil de, Herman Melville'ye olayların hikaye edildiği bölüm çok daha başarılıydı. Brendan Gleeson'un buradaki başarısı filmin geneline yayılamamış.

Dr John Nash'in biyografisi niteliğindeki A Beautiful Mind (Akıl Oyunları-2001) filmini yöneten Ron Howard'dan daha iyi bir yapıt gelebilirdi. 2013 yılında yine Chris Hemsworth ile Rush (Zafere Hücum) filminde, Formula 1 pilotlarının hikayesini daha tatminkar bir şekilde anlatmıştı.

Efsane beyaz balina Moby Dick eserine konu olan olayları izlemek için görsellik anlamında başarılı bir film. Değerlendirmem 7.0.


* Kaptan Onedin  http://www.imdb.com/title/tt0074035/



Sizler de düşünceleriniz paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment