Thursday, February 11, 2016

Everest (2015)


Dünyanın en yüksek noktası, Everest'in zirvesine gerçekleştirilen bir tırmanış hikayesi Everest filmi. Gerçek olayların anlatıldığı yapımda, 10 Mayıs 1996'da gerçekleşen son kademe tırmanış öncesi ve sonrası hem görsel, hem de hissel olarak gayet başarılı bir şekilde sunuluyor.

Everest'de zirve yapmanın büyüsüne kapılmış tırmanış grubunda, farklı gelir, yaş, coğrafyalardan kişiler var. Her birinin ortak tutkusu tırmanmak ve dünyadaki son nokta olan Everest'e imzalarını bırakmak. Maalesef her deneyenin tırmanışı tamamlayamadığı, hatta her zirve yapanın inişi tamamlayamadığı bu zirve keşfinden bugüne pek çok dağcıya mezar oldu.

Sıradan adrenalin ile yetinemeyenlerin bu tırmanış sırasında kılavuzluğunu yapma güvenliğini sağlama hizmeti veren Rob Hall hem ekibinin hem bütün tırmanışçıların güvenliğini konusunda oldukça duyarlı olmasına rağmen, maalesef birazcık da duygusal. Ekiplerin büyüklüğü ve takvim baskısı altında, güvenliği tesis etmek için Scott Fischer ile ortak çalışma organize etmesi etkileyiciydi.

Zirve yapılacak gün duygusallık disiplinin önüne geçince, bunun üstüne ekip olarak da disiplin zaafiyeti yaşanınca (kontrol noktalarına bırakılması gereken yedek oksijen tüpleri) maalesef dram yaşanıyor. Yaş ve fiziksel yeterlilik olarak zirveyi başaramayacak kişinin ısrarlı ricalarına HAYIR denilememesi kader anı oluyor ve duygular disiplini yenmiş oluyor. Bunlara ek olarak, Jake Gyllenhaal tarafından son derece başarılı canlandırılan Scott Fishcher da bize, aşırı özgüvenin riskleri ve muhtemel sonuçları hakkında ciddi bir ders veriyor.

Oysa Dikey Limit (Vertical Limit -2000) filminde, Scott Glenn tarafından canlandırılan Montgomery Wick karakteri sormuyor mu, yukarıda kararları kim verecek, orada Allah'ı kim oynayacak? Zira, o koşullar altında verilen her karar ölümle yaşam arasında kararlar ve Everest filminde de izlediğimiz üzere duygusallık ve iyi niyet doğa koşullarına karşı yetersiz kalıyor.

Konuyu olayın kahramanlarının birinden okumak isterseniz Jon Krakauer ismi Everest Günlüğü olarak çevirilmiş kitabını inceleyebilirsiniz.

http://www.idefix.com/kitap/everest-gunlugu-jon-krakauer/tanim.asp?sid=JJSEKLSP1G1GEFB62KMC

Gerçek ve çarpıcı bir hikaye, başarılı görseller, disiplin, ekip, karar verme anlamında başarılı buldum ve tavsiye ederim.

Bu arada bu filmi izleyip beğenenler, eğer görmedilerse Dikey Limit filmini de izlemeliler.

IMDB'nin 7.1'ine karşılık benim notum 9.

http://www.imdb.com/title/tt2719848/


Sizler de düşünceleriniz paylaşır mısınız?







No comments:

Post a Comment