Sunday, July 21, 2019

Abandoned - Pasifik'te 119 Gün (2015)

Gerçek bir olaydan esinlenerek filme alınmış Abandoned, Türkçe isminden de anlaşılacağı üzere Pasifik Okyanusu'nda geçen 119 günlük bir hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Asıl olay 1989 yılında yaşanmış. Özellikle denizde hayatta kalma konusunda gerçek hikayeler çok daha ilgi çekici.

Özellikle sondan bir önceki paylaşımımda bahsettiğim Mercy (Merhamet) filminden sonra lütfen daha iyi bir film olsun diye başladığımı itiraf ediyorum.

Trimaran (3 gövdeli) yelkenlinin sahibi ve 3 kişinin yaklaşık 2 haftalık olarak planladığı seyahat bir süre sonra kabusa dönüşür ve ekibimiz hayatta kalma mücadelesine başlar. Aslında tekne sahibi hava koşulları ile ilgili bilgisi olmasına rağmen, kendisini zorlamayı sevdiği için, ekibi neyin beklediği konusunda yeterince şeffaf davranmayarak birazcık sebepte katkısı var diyebiliriz. Özellikle amatör denizcilikte risklerin doğru hesaplanması her zaman hayat kurtarır. Adı üzerinde amatör. Üstelik bütün usta denizcilerimizin söylediği gibi "Deniz şakaya gelmez". 

Hayatta kalma mücadelesinin başlaması ile birlikte mikro insan topluluğumuzda da suçlama, kabullenme, vazgeçme gibi davranışlar epey hızlıca ortaya çıkmaya başladı. Tabii ki her birinin ayrı bir hikayesi, seyahate çıkarken kafalarında kendi soru işaretleri vardı. Kaza stresi de bunların üzerine geldi. 2 haftalık yelken seyahatine çıkmalarına karşın, aslında yaşadıkları felaketten bir süre sonra gerçek bir takım olmayı başararak hayatlarını kurtardılar. 

Çok limitli alan içinde 119 gün hayatta kalmaları, su ve yiyecek konusunda kendi çarelerini geliştirmeleri bence güzeldi. 

Çekimlerde çok sıra dışı bir olay görmedim. Hatta kaza anı bence çok geçiştirmece olmuş. Türk filmlerinde uçurumdan otomobil uçmalarını ya oyuncak araba ile yaparlar, ya da yabancı filmlerden alıntı yaparlardı. Bu filmde de, sanırım bütçe kaynaklı, kaza anı görsel olarak pek ayrıntı içermiyor.

Prison Break dizisinden hatırladığım Dominic Purcell tanıdığım tek oyuncuydu.

Denizciliğe ilgisi olanlar için mutlaka tavsiye edeceğim, özellikle kriz anında stres yönetimi ile ilgili bölümlerinin beğendiğim filme 10 üzerinden 8 veriyorum.

Hikayenin orjinalini okuyabileceğiniz bağlantı:


Orjinal ekip:






Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment