Thursday, March 10, 2016

Steve Jobs (2015)


Yıllardır içinde inovasyon geçen her seminerin, sunumun, hatta sohbetin vazgeçilmez örneklerinden olan Apple Inc.'in kurucularından efsane Steve Jobs'un iş hayatındaki üç önemli sunumu öncesi yaşadıkları anlatılıyor Steve Jobs filminde. IMDB sitesinde film sınıflandırması olarak biyografi yazmasına bakmayın hatta biyografi bekliyorsanız hayal kırıklığı olabilir!

Profesyonel hayatı ciddi çalkantılar, inişler ve çıkışlar barındıran Steve Jobs'un yaşantısı ile ilgili 2. film olarak karşımıza çıkıyor, kendisi ile aynı ismi taşıyan yapıt. İlk yapım* 2013 tarihli ve Ashton Kutcher tarafından canlandırılmıştı. Bir de bugünlerde eski röportajlarından derlenen bir belgesel yayınlanıyor.

Yukarıda ifade ettiğim gibi filmde bir biyografiden öte, hayatının çok önemli sunumları öncesi şirketine karşı sorumlulukları, Apple içinde en yakın olduklarına karşı mücadelelerini, Apple'in diğer kurucusu, diğer Steve'i (Wozniak) ile kırıcı münakaşalarını hatta, bir süre kabullenmek istemediği kızı ve kızının annesi ile ilgili streslerin her biri ile ayrı ayır mücadele etmeye çalışıyor. Bazen bir "hello" bazense 650.000$ harcanarak tasarlanan ve mükemmel olmayan bir küp hakkında takıntıları izliyoruz. Bütün stres kaynakları ve ilgi dağıtabilecek parazitlere rağmen enerjisini düşürmeden odaklı olarak davranıyor olması ilgimizi çekiyor. Bununla beraber, filmde Steve Wozniak'a "Rain Man"** şeklinde otistik yakıştırması pek gerekli değildi. Apple'in 2 kurucusundan biri ve tasarlayan mühendisi olan Steve Wozniak'ın bu şekilde anılması bende kötü bir tad bıraktı.

Biyografi beklentime karşılık, Steve Jobs'un hayatından gerçek zamanlı bir 90 dk izlemek beklentimi neredeyse hiç karşılamadı. 

Steve Jobs ve hayatımıza katkılarının hatrına 10 üzerinden 7 veriyorum.

Efsane Steve Jobs'un kendisi ile birlikte çalışılarak hazırlanan tek biyografisini*** okumak isteyenler için aşağıda bir bağlantı paylaşıyorum.

Ayrıca filmin fragmanının hemen altında, Stanford Üniversitesi mezuniyet töreni ve iPhone lansmanı ile ilgili videoları da paylaşıyorum. Filmde görmediklerimi telafi olarak en azından ben paylaşayım istedim.

*      http://www.imdb.com/title/tt2357129/ 2013 yılında çekilen ilk biyografi filmi
**    http://www.imdb.com/title/tt0095953/ Dustin Hoffman'ın otistik bir kardeşi canlandırdığı 4 Oscar lı film
***  http://www.idefix.com/kitap/steve-jobs-walter-isaacson/tanim.asp?sid=TXFW53SCUJ6JT8MHZ235 Walter Isaacson tarafıdnan kaleme alınan biyografi


Stanford mezuniyet konuşması:



iPhone Lansmanı (Kısa sürümü)


Sizler de düşünceleriniz paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment