Friday, February 5, 2016

Inside Out - Ters Yüz (2015)


Ters Yüz filmi , 11 yaşındaki genç bayan Riley'in zihninde olup bitenleri pek alışmadığımız ancak gayet eğlenceli bir şekilde anlatmayı başarıyor.

Riley, ailesi ile birlikte, doğup büyüdüğü yerden başka bir şehre taşındıktan sonra yeni evleri, yeni okul ve arkadaş çevresi ile yaşadığı uyum sürecindeyken, duygularını, hatta duyguların kendi içlerinde ve anne babasının duyguları arasında iletişimini ve etkileşimini, neredeyse takımlar arası müsabaka tadında izliyoruz. Filmde 5 temel duygu canlandırılmış, mutluluk, üzüntü, korku, hiddet, ve iğrenmek. Zaten filmdeki ana kahraman ve karakterlerde bu duyguların kendisi. Her bir duygu olayları kendi algılarına göre değerlendirmek konusunda oldukça hevesli de.

Zihnimizin içindeki elektro-kimyasal olayların, haritalamanın çok ötesine geçerek, detaylı anlatımı harikulade etkileyici. Görselliğin yanında gerçekçilik de sağlamak için senaryo yazarları, bu konuda uzmanlardan ciddi destek ve yardım alarak çalışmışlar.

Benliğin değerlerini ortaya koyan, ada kavramı kesinlikle çok başarılı. Aile, dürüstlük, hobi gibi konulardaki adalar, ve bu değerleri güçlendirecek olayların adaları güçlendirmesi, görselleştirilmesi hatta çok eğlenceli bir şekilde ifadesiyle bundan sonraki yapımlara ilham kaynağı olacaktır.

Disney-Pixar'dan yine akıllarda yer edecek ve defalarca izlenebilecek bir film. Pete Docter, daha önce Up (Yukarı bak) ve Wall E filmlerinden aklımızda kalan güçlü kalemi üzerine başarılı bir yönetmelikle Oscar kazanması için kesin bir sonuç ortaya çıkarmış. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Sade basit bir konu olan taşınma sonrası uyum güçlüğünün, bu ayrıntıda, hem akılda kalıcı, hem eğlendirici görselliğine 10 tam puan.

http://www.imdb.com/title/tt2096673/


Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment