Tuesday, February 23, 2016

Southpaw - Son Şans (2015)


Uç sınırlar arasında bir boksör hikayesi Son Şans. Dünya hafif siklet boks şampiyonu iken, talihsiz bir şekilde önce eşini sonra mal varlığı ve itibarını kaybedip, dibe vurup yeniden ayağa kalkışın hikayesi. Son dönemlerin en başarılı boks filmi...

Jake Gyllenhaal, bu defa boksör Billy Hope olarak karşımıza çıkıyor. Şaşalı bir yaşantı içindeki basitliği, etrafındakileri mutlu etme çabasını izliyoruz önce. Eşi Maureen'i kaybettikten sonra alt üst olan hayatı içindeki tutunabilme çabası, kızına karşı samimi duruşu oldukça etkileyici bir şekilde anlatılıyor. Benim için en etkiyici sahne, kızına, aslında kendisinin sadece boks yaptığını, bütün kararları eşi Maureen'in verdiğini itiraf etmesi. Kızı da zaten bu konunun farkında, zira annesi sağlığında hep babana sahip çıkmamız lazım dermiş. 

Forest Whitaker, boks hocası olarak beklediğim üzere, başarılı bir performans sergileyerek beni şaşırtmadı. Ama 50 Cent filme kesinlikle çok özel bir tad vermiş. Maureen ölmek üzereyken duygusuzca izlemesi, belki bu trajediden nasıl bir fırsat çıkartabilirim planlarını yapıyor olmasından mıydı acaba? 

Genel olarak, Jake Gyllenhaal'ın çok başarılı bulmakla birlikte, filmde ağırlığın iyi dağıtıldığını ve hikayenin olduğu gibi ana karaktere yıkılmadığını görmek filmi daha izlenir kılıyor.

Zirveden dibe serbest düşüş yaptıktan sonra, güçlenerek yeniden zirveye tırmanan boksörün hikayesini tavsiye ederim. Boks sahnelerinin kanlı olduğunu hatırlatmam gerekiyor. 2004 yılında  Milyonluk Bebek (Million Dolar Baby) Clint Eastwood yönetmenliğinde 4 Oscar almıştı. Son Şans'ın'da en az bir Oscar kazanmasını bekliyorum. 

IMDB kullanıcılarının verdiği ortalama 7,5 notuna karşılık benim notum 9.


Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment