Friday, February 19, 2016

The Martian - Marslı (2015)


Mars gezegeninde inceleme çalışmaları yapan ekip fırtınaya yakalanır. Fırtına aniden ortaya çıkıp çok hızlı şiddetlendiği için ekibi hazırlıksız yakalar. Mekiğe dönmeye çalışırlarken fırtınanın uçurduğu bir nesne ekip üyelerinden birine çarpar ve ekip bir daha bu kişiden haber alamaz. Kendilerini ve görevi tehlikeye atmamak için çok uzun süre arama yapamadan Mars'ı terkederler. Aslında öldüğü zannedilen arkadaşları aslında ölmemiş mi? Kendisini hem bayıltan, hem tamda iletişim ve sağlık verileri ile ilgili cihazı bozan nesne, ne elbiseye zarar vermiş, ne adama zarar vermiş. Öldürmeyen Allah öldürmüyor!

Buradan sonra bir kahramanlık ve mücadele örneği bekliyoruz doğal olarak. Olayların 3 merkezi var. Biri Mars'ta Mark Watney (Matt Damon) tarafından yaşananlar. Biri, onu bırakıp dünyaya dönmeye çalışan süper uyumlu ekip bir de NASA'dan olayları takip eden dünya ekibi. Kahramanımız, Mark Watney olaylara boyun eğmek yerine mücadele etmeyi tercih ediyor ve patates yetiştirmeye başlıyor. Evet patates! Dünyadakiler yaşadığını anlıyorlar ve ne yapsak ne yapsak diye düşünmeye başlıyorlar. Mars'ta arkadaşlarını bırakıp gelenlerin de olaylardan haberleri yok. Uzun lafın kısası iman gücü ve Amerikan teknolojisi Mark Watney'i dünyaya getirmeyi başarıyor.

Ridley Scott için bence yüz karası. 1979'da Yaratık (Alien) filmini, Gladyatör'ü hatta Kara Şahin Düştü  (Black Hawk Down) filmini yapan adam nasıl buraya geldi aklım almıyor. Zaten 2012 de çekilen Prometheus da, Yaratık filminin iskeletini kullanmaktan öte ciddi benzerlikler gösteren bir başka başarısız yapımdı.  Marslı filmindeki "Onu eve getirin (Bring him home)" ile Kara Şahin Düştü filmindeki " Geride kimseyi bırakmayın (Leave no man behind)" mesajları bile birbirini çok andırıyor. Ancak akılda kalıcılık ve etki olarak kıyaslama yapmaya bile gerek görmüyorum.

Bütün film içinde (görseller dahil) tek etkilendiğim nokta, NASA yetkilisi Teddy Sanders (Jeff Daniels) karakterinin, stres yönetimi ve liderlik olarak örnek davranışlarıydı. Maalesef filmi kurtarmaya yetmez. 

IMDB sitesinde görülen 8.1 notunu çok şişirme buluyorum. Üstelik Kara Şahin Düştü 7.7 ise Marslı kesin sınıfta kalmalı. Benim Marslı için notum 6'dır. O da 5.5'den ve Ridley Scott'un geçmiş başarıları ve yaşına saygıdan.

Çok boş vaktiniz var, illa da bilgim kurgu seyretmek istiyorum derseniz izleyebilirsiniz.




Sizler de düşünceleriniz paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment