Monday, February 15, 2016

Black Mass - Kara Düzen (2015)


Amerikan Federal Araştırma Bürosu (FBI) desteği ile 1970'lerden başlayıp hızlı bir yükseliş yaşayan, hem güvenilir bir koruma kalkanı hem de ciddi istihbaratı eş zamanlı kullanan James Whitey Bulger'in hikayesi 2015 sinemalaştırıldı.

Çok farklı profilleri başarılı bir şekilde canlandıran Johnny Depp, Jimmy'i canlandırmada da seviyesini açıkça sergilemiş. Aktörün profesyonelliği, rol kabiliyetinin yanında disiplin ve çalışkanlığı ile de güçleniyor: Güney Boston aksanını iyi kullanabilmek için aylar önceden alıştırma yapmaya başlamış olması bunun bir göstergesi değil mi? Olayların canlı şahidi ve film yapımı sırasında destek veren bir danışman da Jimmy'nin kesinlikle gerçeğe çok yakın canlandırıldığını ifade ediyor. Johnny Depp'i Jimmy'e benzetmek için yapılan makyajda filmin kalitesine uygun.

Jimmy'nin abisini canlandıran Benedict Cumberbatch, belki senaryo gereği, belki de motive olamadığından, iz bırakmadı. BBC Sherlock Holmes ve Enigma'da izlediğimiz tutkulu, takıntılı özel beyin burada hem kardeşini, hem kariyerini kollayan bir siyasetçi olarak göz doldurmadı. Belki başka bir aktör daha iyi oturabilirdi. Belki de aktörü farklı kişiliklerde görmeye alışmak gerekiyor.

Yaşanan sokak çatışmaları, şiddet sahneleri ve infazlar kanlı ve çarpıcıydı. Jimmy bölgesinde büyürken pek toleranslı davranmamış...   

İzlediğimiz kadarı ile, oğlunun talihsiz ölümü ile sarsılan Jimmy, annesini kaybettikten sonra neredeyse tamamen kontrolünü kaybediyor. Sanki oğlu ve annesi ile insanlığından da büyük parçalar kaybetmiş...

Benim için en etkileyici sahne, bir yemek sırasında David Harbour tarafından canlandırılan FBI ajanı John Morris'e yemek tarifini soruyor. John aile sırrı olduğunu söylüyor ama Jimmy'nin ısrarı karşısında hemende sırrı açıklayınca, Jimmy gerçek yüzünü göstererek aile sırrını bile hemen söyledin sana nasıl güvenebilirim diyerek hem gerçek yüzünü hem ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor (aşağıdaki videoda göreceksiniz).

Joel Edgerton tarafından canlandırılan FBI John Conolly'nin olayın kontrolünü bu şekilde nasıl kaybettiğini çok net anlayamadım. Heralde Jimmy'e çocukluktan gelen hayranlığının esiri oldu.

IMDB tarafından 7.0 notu verilen filme 8 veriyorum. Suçu işleyen ve şiddet sahneleri içerdiği için izleyici grubundaki yaş dağılımına dikkat etmenizi salık veririm.

Not: Filmde çevresindeki kişiler tarafından Jimmy diye hitap edildiği için bende Jimmy olarak kullanmayı tercih ettim.


Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?


No comments:

Post a Comment