Friday, March 4, 2016

Cars - Arabalar (2006)


Arabalar filmi, Disney-Pixar işbirliğinden çıkan ve oyuncakların ardından cansız varlıkları kişileştirme hikayelerine devam eden çok başarılı bir yapım. Bu filmin arkasından hem Arabalar'ın devamı, hem de Uçaklar 1 ve 2 filmleri yayınlandı.

Filmde, gencecik yaşında başarıyla tanışan Şimşek, bir taraftan başarıyı hazmetmeye çalışırken, bir taraftan ekip arkadaşları ile geçinme ve takım oyunu konusunda çiğ kalmıştır. Üstelik bencillik ve aşırı öz güven konularında resimli sözlük kadar güçlü bir referans olmaya adaydır. Başarısına rağmen zaafiyetleri olan bu genç yarışçı, yine bencilliği yüzünden kimsenin bilmediği bir kasabada vakit geçirmek zorunda kalır ve burada, başlangıçta eziyet gibi gelen ancak çok öğretici bir zaman dilimi yaşar.

Disney Cars, bizim söylediğimiz gibi Arabalar, türünün en başarılı örneklerinden birisidir. Arkadaşlık, dürüstlük, güven konularında öğretici bir yapıt olduğunu bile söylemek mümkün. İşini hem severek hem de ciddiye alan bir ekibin elinden çıkma olduğu çok aşikar değil mi?

Benim için filmin en çarpıcı sahnesi, bir animasyon filminde bile, kapitalizmin kararında bir şekilde eleştirisiydi. Bölgeye hakim noktadan Şimşek ve Sally (kız araba) kasabaya ve otoyola bakarken, Sally, otoyolun kasabada yaşantıyı nasıl değiştirdiğini anlatır. Görseller ve detaycılık konusunda Pixar bizi şaşırtmıyor.

Ailecek defalarca izlenebilecek, özellikle ailenin minik (özellikle erkek) üyeleri tarafından çok beğenilecek filmi kesinlikle izlemelisiniz.

Arabalar filmine, 10 üzerinden 10 veriyorum.

Not: Şimşek, ne marka model diye merak ederseniz, film için uydurulmuş bir model. Uydurulurken esinlenilen modeleller: Totoyota Nascar, Mazda Miata, Dodge Viper.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_McQueen



Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment