Oyunbozan Ralph'i ikinci filminde tanıma şansım oldu. Fırsat olduğunda ilk filmi de izleyip birkaç satır yazmaya çalışacağım.
Animasyon ile sınırlarını çok zorlayan fantastik maceralar için çarpıcı bir örnek olduğunu belirtmeliyim. Bizim nesil için atari salonu, daha gençler için oyun salonu veya Internet Kafe diyebileceğimiz bir eğlence yerindeki makinaların içinde yaşayan sanal kahramanlarımız başroldeler. Animasyon teknolojisinin güücünü de kullanarak kişileştirmeler çok başarılı olmuş. Görsellere ek olarak, küçük bir popülasyon içinde, kaderine razı olanlardan, yeni heyecanlar arayanlara pek çok farklı profil ile karşı karşıyayız.
Asıl heyecan, sıradan olmayan bir günde hasar gören makinelerden birini kurtarmak için Internette çıkılan yolculuk ile başlıyor. 1993 yılından beri Internet erişimi olan biri olarak beni en etkileyen bölümün Internet ile ilgili görsel ifadeler olduğunun altını çizmek isterim. Modemden hemen sonra bakır kablolarda yolculuk başlıyor, sonrasında fiber üzerinde ışık hızı ile nihayet bir şehir gibi gösterilen Internete erişiyoruz. Devlerin gövde gösterisi de işte bu şehrin merkezinde.
Bütün filmi baştan aşağıda anlatmak veya özetlemek değil derdim elbette, ancak Internet'in beğenme ekonomisinden, kendiden açılan pencere kontrolüne (pop-up blocker) kadar anlatımlar ve görselleştirmeler o kadar güçlü ki, bu kavramları anlatmak için bu filme yaklaşabilecek bir şey bile görmedim. Öğretici bir içerik olarak bile dahiyane...
Yapımcıların teknoloji ve güncel Internet trendlerini anlatma başarısına ek olarak filmde bir dostluk öyküsü var. Bir tarafta adanmışlık, bir tarafta yeni heyecan arayışı var. İlişkilerimizi koşullu mu yaşıyoruz yoksa koşulsuz mu sorusunu bize sorduracak, kendi içimizde bir iç değerlendirme yaptıracak kadar iyi olduğunu düşünüyorum.
Her yaştan izleyiciye uygun, ama özellikle Internet kavramlarını anlamak isteyenlerin mutlaka izlemesi gereken bir film. IMDB de yaklaşık 90.000 kişi 7,1 ortalama vermiş. benim notum kesinlikle 10.00 :)
Herkese keyifli seyirler dilerim.
Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
No comments:
Post a Comment