Monday, August 5, 2019

Wall E (2008)

Beklentilerimizin çok ötesinde, her yaştan izleyiciyi karşısında kilitleyen, etkileyici  olduğu kadar çarpıcı bir film Wall E. 

Dünyadaki kaynakların umarsızca ziyan edilmesi, türlü pazarlama yöntemleri ile bütün toplumun tüketim kölesi haline getirilmesinin çok güçlü bir ifadesi. Üstelik  alıştığımız felaket filmlerindeki kan ve şiddetten de son derece uzak.

Uzun uzadıya filmi özetlemek istemiyorum, henüz izlemeyenler için hoş olmaz büyüsünü bozmak. Ancak kısaca bahsetmek gerekirse, dünyadaki kaynaklar tamamen tüketildiği için az sayıdaki seçili nüfus dev bir uzay gemisi ile dünyadan ayrılır ve uzaydaki yapay şehirlerinde yaşamaktadır. Bu arada dünyada kalan son otonom çöp toplama robotu da görevine devam etmektedir. Bu filmi en özel yapan şey (benim için), uzunca bir kısmında replik olmamasına rağmen, 2 robotun izleyiciyi bu denli etkilemesi ve hikayenin bütününü aktarabilmesidir. 

Wall E 2008 yılının filmi olmasına rağmen bugün bu yazıyı yazmaya beni teşvik eden sebebe gelirsek; maalesef bu film 6 yaş grubuna bile çok net mesajlar vermesine rağmen, yurdumuzun en güzel köşelerinden olan Kazdağları'nda zehirle altın arama çalışmalarının başlamasıdır. Yıllar önce, Gökova'ya kurulan termik santral, Karadeniz'in en güzel yerlerine yapılan Hidroelektrik Santraller (HES) şimdi de Kazdağları'nda siyanür ile altın madenciliği. Hayati kaynaklarımızı hızlı tüketmek için kıyasıya bir yarış halindeyiz.  George Clooney'li *Yarının Dünyası (Tomorrowland -2015) filmi de dünyanın, dünyalılar tarafından hızla tüketilmesini anlatıyordu. O film ile ilgili de düşüncelerimi paylaşamış, yine benzer kaygıları paylaşmıştım. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için daha çok yazmalı, konuşmalı, şiirler, şarkılar hatta filmlere devam etmeli, sonu gayet net olarak görünen rotamızı henüz vakit varken değiştirmeliyiz.

Filmi çok beğenmem bir yana, her yaş grubuna çok net mesaj vermeyi başaran 2008 tarihli Wall E'ye 10 üzerinden yıldızlı 10 veriyorum.


Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

*https://filmiyoran.blogspot.com/2016/02/tomorrowland-yarnn-dunyas-2015.html



No comments:

Post a Comment