Saturday, January 30, 2016

The Silence of the Lambs - Kuzuların Sessizliği


silence of the lambs ile ilgili görsel sonucu
En önemli 5 oscar ödülünü birden alan bir başyapıt ile ilgili ne yazılabilir? Filmi en son izlememin üzerinden geçen en az 2-3 yıla rağmen kendime güvenim tam.


FBI, bir sorunu çözmek içim Dr Hannibal Lecter'in tecrübesine ihtiyaç duyar ancak, kendisine kıdemli bir ajan yerine çömez Ajan Clarice Starling gönderilir. Aslında Dr Hannibal'ı tahrik etmek için düşünülen bu kurgu çalışır ve Dr Hannibal, Ajan Starling ile ilginç bir anlaşma yapar. Doktorun Ajan Starling'e soracağı sorulara alacağı dürüst cevaplar karşılığında ipucu paylaşacaktır.

the silence of the lambs ile ilgili görsel sonucu
Mütevazi dekorlu sahnelerde, Jodie Foster'in ürkek fakat araştırmacı tavırları, Anthony Hopkins'in sakin ama kararlı ve disiplinli profili mükemmel canlandırması izleyiciler için keyifli bir gerilim filmine dönüşüyor.


Filmin en etkilendiğim sahnesi, pek çok başka filmde de kaynağı ile kullanılan, Doktor Hannibal'ın, daha görmeden Ajan Starling'in geldiğini anlayıp   "I smelled you Clarise" yani "Seni kokundan tanıdım" der. Tabii, Ajan Starling'i korkuttuğu için hücre komşusunu telkin ile intihara ikna etmesi de Doktor'un Ajan Starling'e hassasiyeti ve psikopatlığının ölçüsü hakkında önemli bir işarettir. Finale doğru gerçekleşen kaçış sahnesi de bu başyapıta yakışır tattadır.



Notum kuşkusuz 10 tam puandır.

http://www.imdb.com/title/tt0102926/




Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

1 comment:

  1. Bu denli kıymetli filmleri yeni nesillere yada henüz izlemeyenlere hatırlatılmalı ve izlemeleri konusunda ısrar edilmeli. Daha önce izlemiş olmama rağmen, yıllar içinde tekrar izledikçe bana farklı duygu ve düşünceler uyandırıyor. Tamda buna sanat denilmez mi?

    ReplyDelete