Monday, April 4, 2016

Star Wars: The Force Awakens - Yıldız Savaşları : Güç Uyanıyor (2015)

Yıldız Savaşları serisinin başladığı 1977 yılından bugüne geçen neredeyse 40 yılda 7. film geldi. Güç Uyanıyor. Gücün, karanlık taraf ile mücadelesi, alışılmışın biraz dışında, ortadan başlayarak anlatıldı bize başlarda. Hikayenin başını sonradan gördük. Yani özetle 4,5,6,1,2,3 şeklinde izledik bugüne kadar. Son film 7. bölümdü. Yani hem 7. film hem 7. bölüm. Luke Skywalker'in mücadelesi sonuca ulaşmış, İmparator, Darth Vader tarafından yok edilmişti. Artık imparator yok edildiğine göre evrene gelen barışın tadını çıkartabiliriz diye düşünmüştük. 

Kaderin cilvesi yine kendini göstermiş... Luke Skywalker kendini kimsenin bilmediği bir yere saklamış. Onun yokluğunda İmparator kalıntıları yeniden birleşerek güçlenmişler. 38 yıl sonra yine tek umut Luke Skywalker, onun da nerede olduğunu kimse bilmiyor. Bir bulunsa yaşlı Skywalker, evrene denge gelecek. Yani acil süper kahraman aranıyor. Adam Kenobi ile çalıştı, Yoda ile çalıştı. Ardında bir tane öğrenci bırakmadan kaybolmuş, evren yanıyor umurunda değil.

Nükteli cümlelerim maalesef hayal kırıklığımdan kaynaklanıyor. Çok derinlemesine Star Wars uzmanı sayılmam ama filmleri belirli sayılarda izlemişliğim var. Serinin filmlerini izleyip bu filmi beğenenleri anlamam mümkün değil. Özetle, ilk film Yeni Bir Umut'un kötü bir kopyası olmuş (Aşağıdaki ikinci videoyu kesinlikle izleyin). İyi olan tek şey görsel kalitesi. Filmin en başında sorumluluk sahibi robota bir bilgi verilmesi ve robotunda bu bilgiyi doğru kişiye ulaştırma gayretinden itibaren 4. Bölüm Yeni Bir Umut filmini yeniden izliyoruz neredeyse. Yine çok güçlü silah olarak inşa edilen dev bir küre var ( bir öncekinden çok büyük ama) yine bir zayıf noktası bulunuyor ve isyancılar o zayıf nokta üzerinden dev küreyi patlatıyorlar.

Bütün bunlar bir yana, hayatında ilk defa eline ışın kılıcı alan birinin karanlık tarafın şövalyesi ile mücadele etme şansı olabilir mi? Bırak mücadeleyi eline kılıcı bile alamaz. Filmin en başında Poe silahını ateşlediğinde, silahtan çıkan lazer demetini havada durdurmadı mı Kylo Ren? Şimdi gelmiş amatör bile sayılmayacak çocuklarla mücadele mi etti? Hatta esas kız Rey affetmese orada bitiriverecekti işini. Herhalde ilerleyen filmlerde bilmediğimiz bir bağ ortaya çıkar.

Nihayet efsane Luke Skywalker bulundu. Bulununca ne görelim, Kenobi ustasının hem giyimini hem traşını taklit etmemiş mi? Belki de emekli Jedi kıyafetidir.

Yıllardır beklenen 7. Bölüm Güç Uyanıyor maalesef hayal kırıklığı. Star Wars serisine yakışmıyor. Bir ustası ve/veya lideri olmayan Finn ve Rey'in sadece iyi niyetle bu kadar sonuç alabilmeleri Star Wars geleneklerine uygun olmadığı gibi kendi içinde de tutarsız. Belkide çok tartıştığımız Z kuşağının algısına göre tasarlanmış özel bir kurgu. Kimseye, hiçbir eğitime ihtiyaç duymadan da kazanabilirsin, tabii yeterince istersen.

IMDB değerlendirmeleri içinde gördüğüm en şaşırtıcı ve abartı not bu filme verilen nottur. 2. ve 3. bölümlerden daha kötü olmasına rağmen çok daha iyi değerlendirilmesi inanılır gibi değil. Benim derecelendirmem 5.0.

Olmamış J. J. Abrams. 



4. Bölüm Yeni Bir Umut ile 7. Bölüm arasındaki benzerlikleri ilgili bir izleyici bir araya getirmiş.


Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?



No comments:

Post a Comment