Wednesday, September 7, 2016

Captain America: Civil War - Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (2016)

Kaptan Amerika serisi 3. filmi ile karşımıza geldi. Ben afişleri gördüğümde Yenilmezler (Avengers) serisinden bir film olduğu kanısına kapılmışım. Haksız da sayılmam, Yenilmezler kadrosunun belli başlı kahramanları filmde mevcuttu. Thor ve Hulk yoktu. 

Süper kahramanlarımız dünyayı kurtarmak için canla başla düşmanlarla savaşırken bir taraftan muhalif bir tavır oluşmuş dünyada. Bu adamlar sözde dünyayı kurtarıyorlar ama ciddi kayıplara da sebep oluyorlar diye. Stalin'in söylediği gibi*, kayıplar kazanımlara karşı düşük de olsa gözardı edilmediği gibi ciddi muhalefet oluşturmuş. BM, kahramanlardan kendi kafalarına göre hareket etmeyeceklerine dair bir sözleşmeye imza atmalarını beklemekte, Demir adam Tony Stark ve yancısı bu işe sıcak bakarken Kaptan Amerika net karşı gelmekte.

Marvel'e yakışacak görsellik kalitesindeki aksiyon sahneleri ve bu defa farklı kurgulanan olay örgüsü seriye özel bir renk kattı. Kaptan, 100 yıllık arkadaşını koruma uğruna herkesi karşısına aldı. Üstelik Kaptan'ın bu arkadaşı Demir Adam Tony'in anne babasını öldüren adam olmasına rağmen. Tekdüzelikten kurtulup bir çelişki sunulması benim hoşuma gitti ama fikrim belli: anne baba katili, öyle ya da böyle, anne baba katilidir. Ben kesinlikle yüksek ve süper ego Demir Adam Tony Stark'dan tarafayım.

Filmdeki süper kahraman bolluğuna bu derece gerek var mıydı bilemedim. Bunlar yetmez gibi Demir Adam gitti yeni Spider Man'i de buldu çıkardı ve maceranın en ortasına bırakıverdi. Natasha Romanoff bütün aksiyon sahnelerindeki başarısına rağmen yıllara sanki direnemiyor gibi göründü bana. Ant Man'in milimetreler ile dekametreler** arasındaki gelgitlerini de bu film için bile gereksiz ve inandırıcılıktan çok uzak buldum. Fantastik 4 'lünün Sue karakterine benzeyen kız ile duvarlardan geçen adam falan baya fazlaydı. Sylvester Stallone, Chuck Norris falan gelse şaşırmama aşamasına geldim yani.

Özellikle başından, sonunu tahmin edememe derecesinde gayet başarılı bulduğumun yeniden altını çizmeliyim. İzleyiciyi çelişkide bırakacak bir senaryo da basitlikten derinliğe ilerlemedir bence. Yıllar önce Robert DeNiro ve Al Pacino'yu bir araya getiren Heat (http://www.imdb.com/title/tt0113277) filminde de hırsızdan tarafa olmakla, polisten tarafa olmak arasında çelişki yaşamıştık. Başarılı aksiyon sahneleri ve derinliğin tadıyla kendi kategorisinde 10 üzerinden 9 veriyorum. Aksiyon, bilim kurgu'a Marvel kahramanlarını sevenler kaçırmamalı.



*Stalin'in sözü: Bir kişinin ölümü trajiktir, 10 kişinin ölümü dramatiktir, 1 milyon kişinin ölümü istatistiktir.
**Dekametre:10 metre




Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment