Sunday, July 5, 2020

6 Underground (2019)

Netflix yapımı olarak, tipik Amerikan aksiyon filmlerinin bir örneği. Dünya dengelerine karşı kendini sorumlu hisseden ve suyun kendi yolunu bulması yerine suya yol göstermeye çalışan adamlar. :) Aşağıda bu konuya ayrıntısı ile değineceğim.

Hikayeye göre, süper zekalı bir bilim adamı, fikirlerini başarıyla hayata geçirerek çok para kazanır ancak sorun olarak gördüğü ve normal koşullarda çözemediği konulara her türlü yöntemle müdahale edebilmek için alanında çok iyi ve suça meğilli bireylerden bir takım kurar. Kendi doğruları için dilediklerini yapmak özgürlüğünü kendilerinde görmektedirler.

Filmin başındaki yüksek tansiyonlu kovalamaca sahneleri etkileyici ve filmin devamı ile ilgili bize epey bir ipucu veriyor. Zaten sonrası tamamen beklediğimiz gibi gelmekten öteye gidemiyor. Hatta karakterlerden sadece bir tanesinin özel hayatını irdelenmesine ve akrobat karakterin geçmişi ile ilgili bilgi olmasına şaşırdım. Sanki hepsinin geldikleri yer öncesi biraz geçmiş bilgi olacak diye düşünmüştüm.

Filmin içinde de gönderme yapıldığı üzere, sorunlarla kendi yöntemleri ile uğraşan ilk zengin değil 1 numaramız. Kendisine Bruce Wayne diye filmin içinde hitap edilerek ufak da olsa gönderme bile yapılıyor. Tabii Bruce Wayne, yani Batman sorunları kendi başına çözerdi. Ben Batman'dan daha çok "Person Of Interest" isimli (benim için) olağanüsü başarılı yapımdan esinlenme daha çok buldum. Tekonolojiden çok para kazandıktan sonra kendisini sorunları çözemeye adayan kişi... Özellikle öldükten sonra yeraltından işlerin takip edilmesi çok benzer. Zaten "Underground" Türkçe'si yeraltı da oradan geliyor.

Uzak dünyadaki bir diktatör de süper klişe değil mi? Değinmeden edemedim...

Özellikle başlangıçtaki kovalama sahnesini çok beğendim, ancak başarılı bulduğum bir sahnede Alfa'nın sol dikiz aynası kırılmasına rağmen sonraki sahnelerde başka arabanın kullanılması, yani dikiz aynasının anında geri gelmesi, bu bütçeli bir film için biraz ayıp olmuş. Yönetmen Michael Bay'in bu ayrıntıyı kaçırmasına inanamadım. Daha önce James Bond Casino Royale filminin başında 
izleyip çok beğendiğim akrobatik sahneleri yine bu filmde de etkileyici ve başarılı buldum.

Yukarıda da belirttiğim gibi, birilerinin kendi içlerinde olmadığı sorunları çözme kaygısı, bana içten içe, Amerika'nın dünyanın herhangi bir yerindeki bir olaya müdahale etme cüretine zemin hazırlamak gibi geliyor. Ridley Scot'un efsane Kara Şahin Düştü (https://www.imdb.com/title/tt0265086/) filminde, Somali'li asker de Amerikalı'lara demiyor muydu? Bu bizim sorunumuz, bunu kendimiz çözmeliyiz.

Etkileyici çekimleri dışında klişelerden pek uzaklaşamayan bu yapıma 10 üzerinden 7 veriyorum. Yönetmen bilinmeyen yeni bir isim olsa daha yüksek not verebilirdim ancak bazı yönleri ile beklentimin altında kaldığını zaten paylaştım.


Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
 

No comments:

Post a Comment