Thursday, January 5, 2017

Home Alone - Evde Tek Başına (1990)

Sıradan bir noel filminden çok fazlasını sundu bize tam 26 yıl önce. Noel Tatili heyecanında  bir aile en küçük oğlunu evde unutup tatile gitti. Evde tek başına kalan bu afacanın kendisi ve hırsızlarla olan imtihanı, yıllarca akılda kalacak şahane bir film oldu.

Macaulay Culkin tarafindan canlandıran 8 yaşındaki  Kevin ailenin en genç üyesidir. Ergen abisi onunla sürekli uğraşmakta ve bundan büyük keyif almaktadır. Bunun üzerine bir de problemli amca ve kuzenler de eklenince Kevin'in hayatı pek bir zorlaşır. Abisinin yüzünden bütün ailenin önünde zor duruma düşer ve tavan arasına gönderilir. Haksızlığa uğradığına inanmayan annesi ile tartışır ve bir daha onları görmek istemediğini söyler. Sabah olduğunda isteği gerçekleşir. Geri zekalı annesi ve babası en küçük evlatlarını eve unutup tatile çıkarlar.

Kevin önce durumu anlamaya çalışır sonra keyfini çıkarmaya başlar. Hatta ev ihtiyaçlarını marketten karşılayıp çamaşırları bile yıkamaktadır. Abisinin yanlış yönlendirmesi yüzünden çok korktuğu yaşlı komşusu ile yüzleşmekle kalmaz 8 yıllık hayat tecrübesi ile dedesi yaşındaki adama hayat dersi bile verir. İçimizdeki çocuğun sesidir Kevin.

Kevin'in bilge tavrı bana ilkokul Türkçe kitabında okuduğumuz çocuk kadı öyküsünü hatırlattı (80 lerde ilkokul okuyanlar hatırlayabilir). Yıllar yıllar önce bir kişi hacca gidecekken, altın dolu küpünü üzerine zeytin koyarak komşusuna, içinde zeytin var diye emanet etmiş. Komşusu birkaç hafta sonra canı zeytin çekince küpün içindeki altınları bulmuş hemen boşaltmış. Sahibi hacdan gelmek üzereyken de hemen küpü zeytinle doldurup geri vermiş. Komşu altınları bulamayınca kadıya gitmiş ama çözümü pek bir zormuş davanın. Olanlar ahalinin diline düşmüş. konuyu çözmeye çalışan kadı, bir gün sokakta yürürken, çocukları bu konuyu temsili olarak çözen oyunu oynarken bulur. Oyundaki çocuk kadı küpdeki zeytinin tadına bakar (temsili) ve der ki:  komşun sana zeytini aylar önce vermiş idi, zeytinlerin iyice kuruması gerekirdi, ancak bu zeytin yeni mahsüldür, tazedir. Komşunun sana verdiği zeytin olamaz der...  Gerçek kadı gülümser ve çocuk kadının konuyu çözmesine mutlu olur.

Yine star wars 2. film Klonlarin Savaşı'nda Usta Jedi (Jedi Master) Kenobi uzay atlasinda olmasi gereken bir gezegeni bulamaz ve kendinden şüphe ederek Yoda'ya gider. Yoda öğrencilerine ders verirken gelen Kenobi'ye yardımcı olmak için atlas açıkken çocuk yaştaki öğrencilerinden yardım ister. Jedi adayı öğrenci çocuk, sorunu en basit ve saf hali ile çözer. Gezegeni atlastan birisi silmiştir...

İçimizdeki çocuğun sesi olmasının yanında, yıllarda akılda kalacak komedi sahneleri de bu filmle zihinlerimize kazındı. Ütünün, Avarel boyu ve huyundaki hırsızın suratında bıraktığı iz, pizzacı çocukla başlayan, VHS oynatıcıdan sesler ile dışardakileri korkutma sahneleri, boya tenekeleri... Hepsi de bizi güldürdü eğlendirdi. Film için çok özel bir sahne belirtemiyorum. Baştan sona güzel ve çarpıcı sahne ve olaylar ile örülüydü. Ayrıca Joe Pesci'nin büründüğü her rolün altından başarıyla kalkıyor olmasından da bahsetmeden geçmek olamaz.

Devam olarka çekilen Evde Tek Başına 2 filmi de aynı şekilde komik ve bizi güldürmeyi başardı ancak yine bir yetişkine yol göstermek, türlü tuzakları ile hırsızları yakalatmak ilk filmin neredeyse aynısı sayılabilir.

Aradan geçen o kadar yıla rağmen, hala etkisi ile bizi saran Evde Tek Başına benim için kesinlikle bir başyapıt ve türünün en başarılı örneklerinden birisidir. 10 üzerinden 10 tam puan veriyorum.




Sizler de düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

No comments:

Post a Comment